FB  IG

Menu

Pot do neskončnega prijateljstva

Na vprašanja odgovarja: Silvia Trkman

Kaj so pasji triki?
Trik rečemo praktično vsem vedenjem, ki ne spadajo v osnovno poslušnost, ali v katerokoli športno disciplino - so pa vseeno zabavni, tako za psa kot za vodnika.

Zakaj so pomembni, kakšne so prednosti učenja trikov?
Več vedenj kot se pes nauči, več se nauči o učenju in lažje ga je naučiti, karkoli si že želimo. Zato so odličen začetek za vse pse, ki bodo tekmovali v katerikoli disciplini, hkrati pa so odlična zaposlitev za vsakega družinskega psa. Psi se prek trikov naučijo, kako se učiti, kako zaslužiti priboljške in seveda, najpomembnejše, da je sodelovanje z vodnikom zabavno.

Kdaj začnemo z učenjem in ali je starost psa pri tem pomembna?
Za učenje kuža nikoli ni ne premlad in ne prestar. Začnemo lahko z nekaj tedenskim mladičkom, ali pa pri petnajstih letih. Seveda pa vaje prilagodimo starosti in se izogibamo fizično zahtevnim vajam pri zelo mladih ali zelo starih psih.

Ali lastnik potrebuje kakšno predznanje?
Tudi za vodnika velja, da več kot ve o treningu psov, lažje je. Predznanje torej pomaga, ni pa nujno, vse se da naučiti tudi prek izkušenj, med delom samim.

Kako poteka učenje, ali potrebujemo kakšne pripomočke?
Glavno je imeti čas, dovolj priboljškov in igračo. Ostalo pa po želji.

Kateri so najkoristnejši triki?
Odvisno. Za starejše osebe na primer pride najbolj prav, če zna kuža pobirati padle predmete iz tal, poiskati izgubljene rokavice v travi, itd. Za športne pse so odlični triki za zavedanje telesa, koordinacijo, ravnotežje in moč. Za pse, ki bodo delali poslušnost, so najbolj koristni triki, ki učijo zahtevane položaje na zabaven način, itd.

Video:

Uporabni triki:
Triki za mladičke: