FB  IG

Menu

Pasji triki

piše: Barbara Rozman

Tačko! Preval! Pleši, pleši! Trikci niso samo zabavna popestritev za nas in prijatelje, ampak imajo v odnosu z našim psom posebno vlogo.

Vsi psi so bili enkrat v preteklosti vzrejeni za neko vrsto dela. Bili so lovci, pastirji ali čuvaji in to, da delajo, je ostalo zapisano globoko v njihovih genih. V današnjem svetu pa te njihove vloge tonejo v pozabo. Potrebe po delovnih psih so bistveno manjše, ljudje pa si pse omislimo predvsem za družabnike. Kljub temu se pasja volja po delu ni spremenila tako hitro kot se je zunanji svet. Zato bomo našega psa, tudi če je družabnik, neznansko osrečili, če mu bomo omogočili, da svojo željo po delu izživi na konstruktiven način.

Triki so zelo preprost način, da psa zaposlimo tudi, če na voljo nimamo pašnika z drobnico ali če nam je njegov lovski nos bolj v napoto kot v korist. Če psa namreč ne zaposlimo mi, se bo zaposlil sam, prav gotovo pa bodo njegove zaposlitve za nas in okolico precej bolj moteče. Lahko bo preganjal mačke, kopal luknje na vrtu, lovil kolesarje ali pasel nič hudega sluteče mimoidoče. Vsa ta vedenja so znak, da ima naš kuža preveč dodatne energije in ne ve, kako bi jo lahko porabil.

Učenje trikov ima še več pozitivnih lastnosti. S tem, ko se s psom aktivno ukvarjamo in ga učimo, se namreč krepi tudi naš odnos z njim in pokazali mu bomo, da smo za njega bolj zanimivi kot okolica. Tako bo lažje prihajal na odpoklic, z večjim veseljem se bo odzval na naša povelja in se ne bo pretirano zmenil za okolico. Na ta način bomo vzgojili psa, ki nam bo v ponos in ga bomo lahko povsod vzeli s seboj.