Menu

Rally obedience

Rally obedience je dinamična športno-kinološka disciplina, ki vključuje elemente poslušnosti, agilityja in pasjih trikov. Za razliko od programa B-Bh je nabor vaj precej pester, zato je disciplina bolj dinamična in raznolika. Tečaj sestoji iz učenja novih vaj in tako imenovanih "parkurjev" - prog z vsakič drugim zaporedjem vaj. Možen je vpis v samo en ali oba dela tečaja (npr. samo trening parkurjev za nadaljevalne pare). Tečaj se odvija na poligonu. Vaje si lahko ogledate tukaj: PRAVILNIK-RO.

RO vsebuje 72 vaj poslušnosti, iz katerih sodnik izbere 15 do 19 vaj (odvisno od težavnostne stopnje), ki jih razporedi v progo, označeno s tablicami in stožci. Vodnik si progo nato ogleda in zapomni, potem pa jo s psom poskuša čim lepše odpeljati. Poleg natančnosti pri izvedbi vaj se upošteva tudi čas nastopa, saj je delo omejeno na 3 minute. Vaje se delijo v štiri težavnostne stopnje.

V tečaju se najprej naučimo posameznih vaj, nato pa se preizkusimo še v premagovanju prog po programih RO I-IV. Tečaj poteka dvakrat tedensko. Po opravljenem tečaju se tečajniki lahko brezplačno udeležujejo rednih treningov.

Pogoj za vpis v tečaj RO opravljena višja šola. Tekmovati lahko začnete, ko opravite izpit RO-I, pred pristopom k izpitu RO-II pa morajo imeti vsi psi opravljen tudi izpit B-Bh. 

Izpiti se opravljajo spomladi (junija) in jeseni (novembera) in niso vezani to, kdaj obiskujete tečaj (če je vaš kuža za spomladanski rok premlad, gre lahko na izpit v jesenskem, tudi če je tečaj obiskoval spomladi). 

Več o naših metodah šolanja pa si lahko preberete v člankih pod rubriko ZANIMIVOSTI.

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Posnetek z naših tečajev si lahko ogledate tukaj:  
 
 
Tekme izgledajo takole:  

RO-III

RO-I

Log In