FB  IG

Menu

FCI Obedience

Obedience izhaja iz Skandinavije in je v teh državah še danes med najbolj razširjenimi športnimi disciplinami v pasjem svetu. Disciplino že dolga leta priznava mednarodna kinološka zveza FCI, na njihovi spletni strani pa najdete pravilnike in natančen opis vseh tekmovalnih vaj.

Kot pri mnogih drugih tekmovalnih disciplinah, je tudi obedience razdeljen na več težavnostnih stopenj. Poznamo razred 1, 2 in 3, ki jih imenujemo OB1, OB2 in OB3. Vsaka stopnja obsega 8-10 vaj, ki se po težavnosti navezujejo ena na drugo. Vaje so na vseh tekmovanjih identične, saj se izvajajo po pravilniku FCI. Doseganje nivoja 3, ali OB3, daje tekmovalnemu paru možnost sodelovanja na prestižnih mednarodnih tekmovanjih kot sta Evropsko in svetovno prvenstvo. Z obediencom se lahko ukvarjajo psi vseh pasem in velikosti, vendar pa smejo na uradnih tekmovanjih pod pokroviteljstvom FCI sodelovati samo rodovniški psi.

Obedience postavlja v ospredje dinamičnost, hitrost in pozornost, ki jo pes namenja vodniku tako, da skupaj tvorita harmonično ekipo. Učenje vedno temelji na igri in nagrajevanju ter s tem podpira dober odnos med lastnikom in psom. Hkrati pa psa naučimo, da mora vedno ostati pod nadzorom vodnika ter z njim ustvarjalno sodelovati. Vaje razstavimo na posamezne elemente, saj le tako psa postopoma pripravimo na vse večje zahtevnostne stopnje.

Obedience zahteva veliko potrpežljivosti in natančnosti, zato velja za eno izmed bolj zahtevnih disciplin. Toda doseganje rezultatov poplača ves vloženi trud, predvsem pa pomeni zabavo tako za vodnika kot tudi za njegovega štirinožnega prijatelja.

Več o naših metodah šolanja pa si lahko preberete v člankih pod rubriko ZANIMIVOSTI.

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

LOKACIJA: Poligon Tomačevo

INŠTRUKTORJA:

Staša Pardubsky

Staša Pardubsky
Photo by Jasna Koglot

Kinološko pot sem pričela v začetku leta 2008 v RCCDISH, največjem kinološkem društvu v Bruslju, Belgija. Pod okriljem tega kluba sem leta 2010 opravila inštruktorski izpit. V drugi polovici leta 2010 sem se pričela aktivno ukvarjati z obediencom po programu FCI. Leta 2012 sem v Belgiji opravila še izpit za inštruktorja in stevarda za obedience. Po povratku v Slovenijo sem pričela z uvajanjem obedienca v slovenski kinološki prostor in vodenjem prvih tovrstnih tečajev v Sloveniji. Ob leta 2022 sem tudi sodnica za ocenjevanje dela v Obediencu.

Sem lastnica dveh Belgijskih ovčarjev, s katerima vsakodnevno treniram in se udeležujem tekmovanj v Sloveniji in v tujini. Redno zastopamo barve Slovenije na velikih mednarodnih tekmovanjih, kot je FMBB, FCI Obedience svetovno prvenstvo in odprto evropsko prvenstvo v Obediencu.

S psičko Bellatrix, staro 7 let, sva v letu 2023 dosegli lepe rezultate:

- 5 mesto na FMBB 2023, 7 mesto na FMBB 2024

- 40 mesto na FCI svetovnem prvenstvu

- 10 mesto na odprtem evropskem prvenstvu

- 2 mesto na državnem prvenstvu šolanih psov po programu IBGH3

Pes Casanova, star 4 leta, se na velika mednarodna tekmovanja šele pripravlja, je pa na državnem prvenstvu šolanih psov leta 2023 postal državni prvak po programu IBGH3.

Poleg treningov in tekmovanj se redno izobražujem in obiskujem seminarje priznanih svetovnih trenerjev. Vodim tudi slovensko Obedience tekmovalno ekipo.

 

Uroš Škedelj